Factoring

Factoring

Wanneer u als bedrijf zekerheid wilt hebben van betaling van uw uitstaande facturen kunt u kiezen voor factoring. Factoring betekent dat de factormaatschappij uw uitstaande facturen van u ‘koopt’ voor een percentage van het totaalbedrag. U geeft hiermee uw debiteurenbeheer in zijn geheel uit handen aan de factormaatschappij.

Wanneer de factuur daarna betaald wordt door de debiteur, ontvangt u het restant van het totaalbedrag verrekend met de factoring fee, dit kunt u zien als de risicopremie. Het voordeel van debiteurenbeheer via factoring is dat u geen omkijken meer hebt naar uw uitstaande facturen.

Beschrijf uw situatie en vergelijk incassobureausSoorten factoring

Er zijn twee soort van factoring mogelijk.

Recourse factoring

Bij recourse factoring kiest u voor een gedeeld risico met de factormaatschappij bij het uitblijven van betaling binnen de gestelde termijn. De factormaatschappij is hierbij verantwoordelijk voor het debiteurenbeheer en schiet het bedrag voor, maar wanneer een factuur niet binnen een gestelde termijn kan worden geïnd, dient u deze alsnog terug te kopen. Recourse factoring is de meest voorkomende vorm van factoring en is vanzelfsprekend goedkoper dan wanneer de factormaatschappij het volledige risico draagt.

Non-recourse factoring

Wanneer het volledige risico bij de factormaatschappij ligt, is er sprake van non-recourse factoring. Bij deze optie loopt u geen financieel risico in het geval dat uitstaande rekeningen niet kunnen worden geïnd. Dit kan met name handig zijn bij een hoger risico op wanbetaling maar is duurder dan bij een gedeeld risico.

Wanneer kiezen voor factoring

Factoring kan over het algemeen worden aangeraden bij een hoger omzetvolume. U betaalt hier namelijk een vast tarief voor, los van de kosten per factuur. Wanneer u incidenteel een incassobureau inschakelt bij een uitblijvende betaling van uw debiteur zal er meer tijd overheen gaan voordat u het uitstaande geld ontvangt. Hier staat tegenover dat veel klanten wel gewoon op tijd betalen.

Factoring is niet in alle gevallen mogelijk, zo is factoring alleen mogelijk voor zakelijke afnemers en zal de factormaatschappij altijd van tevoren een inschatting maken van de kredietwaardigheid van uw klanten.

Keuze voor een factoringaanbieder

Daarnaast doet u er goed aan om na te gaan wat factoring voor invloed zal hebben op uw klantrelaties. Een goede factoring aanbieder houdt rekening met uw manier van communiceren en gaat zorgvuldig met uw klanten om. U kunt zich van tevoren laten informeren over de voor- en nadelen van factoring voor uw bedrijf. Veel incassobureaus bieden factoring aan naast de reguliere incassotrajecten.

Factoring